Comportament
Patologie si semiologie
Cosmetica si igiena
Reproductia
Alimentatia
Prim ajutor
Accidente in locuinta
Cainele la 11 sept 2001
Experimentarea pe animale
Simturile cainelui
Importanta Pedigree-ului
 

 

American Pitbull Terrier

 

Istoria rasei
In anul 1835 parlamentul britanic a interzis prin lege luptele de tauri, niste jocuri sangeroase in care cainii bulldog erau antrenati in lupte cu tauri adusi pentru vanzare in piete, aceste jocuri avand mai mult un caracter de jertfa. Cainii se agatau de nasul taurului si ramaneau acolo pana cand animalul ceda. Odata interzise aceste lupte, crescatorii de bulldogi care apreciau neinfricarea, curajul si tenacitatea acestor caini si-au indreptat atentia spre luptele de caini, deoarece necesitau un spatiu mai mic de desfasurare si erau greu detectabili de oamenii legii. Ei au inceput prin a incrucisa bulldog-ul cu cateva linii de terrieri si au obtinut o prima varianta de Bullterrieri si de Staffordshire Terrier. Acesti caini erau crescuti pentru agresivitatea impotriva altor caini, rezistenta la durere, puterea de a lupta pana la moarte si marea afectiune care o aveau pentru oameni. Apoi catre sfarsitul secolului trecut, legea engleza inasprind sanctiunile impotriva contravenientilor, America devine principalul centru de selectie al cainilor de lupta. Stramosii cei mai apropiati ai Pitbullului au fost Staffordshire Terrierii si Blue Paul Terrierii, importati din Anglia in USA la mijlocul secolului al IX-lea. Un club chinologic american numit UKC (United Kennel Club) a combinat acesti Terrieri cu alte rase (Dalmatian) pentru a-i spori mobilitatea si elasticitatea. Astfel cainele nou rezultat a primit denumirea Pitbull Terrier in anul 1898. Imaginea acestui Pitbull a fost dealtfel des folosita in acea vreme pentru reclame la diferite produse (pantofi, fonograf, chiar blugi Levi's-1914). O alta asociatie chinologica americana AKC (American Kennel Club), acesta find recunoscuta de Federatia Chinologoca Internationala, a recunoscut in anul 1936 Pitbull Terrierul sub denumirea Staffordshire Terrier, dupa regiunea din care au fost adusi acesti caini din Anglia. American Staffordshire Terrier-ul si Pitbull Terrierul sunt doua rase distincte si nu trebuie confundate intre ele.


Profilul rasei
Este un caine atletic, mobil, adaptabil, afectiv, dornic de a-i face stapanului pe plac, un caine pe care multi il considera caine de familie. Curajul, hotararea si perseverenta sunt principalele trasaturi de caracter al pitbulului. Chiar daca a fost crescut pentru a excela in luptele cu alti caini, sunt multi cei care afirma si demonstreaza ca un Pitbull bine-crescut are un temperament ferm de neclintit si contrar credintei populare, nu este din nastere agresiv cu oamenii. Totusi unii pitbulli pot fi suspiciosi cu strainii si isi protejeaza stapanii. Desii destui crescatori isi mai selectioneaza cainii dupa performantele in lupta, multe Cluburi de rasa si Asociatii militeaza pentru raspandirea altor criterii de apreciere: standardul si/sau performantele fizice in disciplinele cu adevarat sportive. Orice Pitbull este din nastere un atlet foarte dornic de a-i face stapanului pe plac. Datorita puterii si vigorii acesta si-a castigat in ultimii ani o mare popularitate in concursurile de tractiune (weight pulling). In aceste intreceri, cainii de aceeasi greutate concureaza intre ei, tragand carucioare cu greutati pe o anumita distanta. Greutatea tractata este marita treptat pana la determinarea unui castigator. Actualmente, Pitbullul detine recorduri mondiale la toate categoriile acestui sport. Agilty este un alt sport unde vom intalnii frecvent Pitbull drept concurenti.

Standard Pitbull Terrier (UKC)

Aspect general: trebuie sa lase impresia unei mari forte pentru marimea sa. Este un caine bine legat, musculos, dar agil si gratios, in permanenta atent la ce se intapla in jurul lui. Este un caine docil, inteligent, care poate fi dresat sa traiasca in pace cu alti caini.

Capul: de lungime medie, de forma asemanatoare cu aunei caramizi. Este plat si lat intre urechi, cu pometi proeminenti, fara riduri.
Botul: patrat, mare si lat. Maxilarele bine pronuntate, exprimand forta. Muscatura este in foarfeca.
Trufa: narile sunt larg deschise. Toate culorile sunt acceptate.
Ochii: rotunzi, departati unul de celalalt, plasati catre baza craniului. Sunt acceptate toate culorile.
Urechile: cupate sau necupate.

Gatul: musculos, usor arcuit, fara piele in exces, tronconic.

Corpul: scurt si puternic, subtiindu-se usor dinspre greaban spre crupa. Pieptul este adanc, nu prea lat, cu coaste late, apropiate, bine arcuite.
Coada: nu se cupeaza.

Membrele: puternice, cu oase rotunde. Chisita trebuie sa fie dreapta. Labele trebuie sa fie de marime medie si foarte puternice. Coapse lungi, cu muschi bine dezvoltati.

Miscare: mersul usor si sprinten, nu leganat.

Roba
Parul: lucios, scurt si aspru.
Culoare: sunt acceptate toate culorile si tipurile de pigment.

Greutatea: este de preferat ca femelele sa aiba intre 13,5 si 23 kg, iar masculii intre 16 si 27 kg.

Nota: Masculii trebuie sa aiba doua testicule evidente, normal dezvoltate si complet coborate in scrot.

     
 

  © Copyright 2004. www.caini.tk. All Rights Reserved.